Twoje dziecko
Twoje dziecko ćwiczy oddychanie, wciągając płyn owodniowy do oskrzeli w płucach, pęcherzyki są zapadnięte i jeszcze niegotowe do oddychania powietrzem. Potrafi także chwycić dłonią pępowinę.
Mniej więcej w tym czasie większość kobiet odczuwa zwiększoną aktywność dziecka, objawiającą się intensywnym kopaniem. Możesz też poczuć rytmiczne, regularne „podskoki" - to czkawka lub rytmiczne oddechy. W ten sposób płód ćwiczy przeponę, bardzo ważny mięsień oddechowy.
Następuje rozwój skóry, zaczynają funkcjonować gruczoły łojowe i potowe. Twoje dziecko ma teraz 29cm długości i waży ok. 500g.
Twoje ciało
Ty i Twoje rosnące dziecko potrzebujecie wapnia, by mieć zdrowe, silne kości i zęby. Wapń jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz układu krwionośnego i nerwowego.
Gdy w diecie brakuje wapnia, potrzebny dziecku składnik pobierany jest z kości matki, co może stać się przyczyną krzywicy w późniejszym etapie życia. W czasie ciąży zapotrzebowanie na wapń wzrasta i musi być w pełni zaspokajane przez spożywane codziennie posiłki. Witamina D umożliwia organizmowi wykorzystać zawarty w jedzeniu wapń. Dlatego często przebywaj na powietrzu i na słońcu bo dzięki temu twoja skóra wytworzy aktywną postać witaminy D.
Najlepszym źródłem wapnia jest nabiał, dlatego mleko, sery i jogurt powinny być częścią codziennego jadłospisu przyszłej mamy. Dodaj mleko do płatków śniadaniowych, zjedz jogurt w czasie przerwy w pracy, wypij szklankę mleka do obiadu, a sałatkę posyp tartym serem. Produkty mleczne wykorzystuj również w gotowaniu. Sos serowy, śmietankowy krem, gorące kakao, płatki na mleku pomogą zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na wapń. Prócz nabiału, źródłem wapnia będzie również mięso łososia, zielone warzywa liściaste i fasolka.