W Twoim ciele rozwija się teraz mały człowiek, zupełnie zależny od Ciebie i Twojego organizmu. To, jak się odżywiasz wpływa nie tylko na Twoje samopoczucie i kondycję, ale również warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój Twojego dziecka.
Od samego początku ciąży spoczywa na Tobie odpowiedzialność – musisz dawać swojemu maleństwu to, co najlepsze i chronić je. Ten wyjątkowy czas to 1000 pierwszych dni okres ciąży i pierwszych lat życia malucha. To czas, kiedy możesz wpływać na zdrowie i prawidłowy rozwój dziecka.
Zdrowa i zrównoważona dieta w czasie ciąży pozwoli Ci zadbać o siebie i Twoje dziecko. O ile byłaś aktywna przed ciążą i nie masz przeciwwskazań od swojego lekarza, nie musisz z tego rezygnować. Warto wybrać się na spacer, czy poszukać ćwiczeń odpowiednich dla kobiet ciężarnych.
I jeszcze jedna rzecz: w okresie ciąży bądź dla siebie dobra – zadbaj o siebie, zdrowo się odżywiaj, znajdź czas na wsłuchanie się w swój organizm i swoje ciało, dużo odpoczywaj i w miarę możliwości wysypiaj się.
Niebawem do Twojej rodziny dołączy mały człowiek, warto, żebyś przywitała go wypoczęta i pełna energii.
Oto nasze rady dla przyszłych mam:
- Nie jedz za dwoje a dla dwojga! Spożywane przez Ciebie posiłki nie powinny dostarczyć Ci więcej energii w I trymestrze ciąży. W II trymestrze ciąży energetyczność powinna zwiększyć się o dodatkowe 360 kcal/ dobę, a w III o 475 kcal/dobę.
- Zrezygnuj z „pustych kalorii”, a zamiast nich wybieraj wartościowe produkty, które oprócz energii dostarczą Ci wartości odżywczej.
- Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone.
- Podczas zakupów zadbaj o pełnoziarniste produkty na liście zakupów, ponieważ zawierają one większe ilości składników odżywczych, jak witaminy z grupy B, składniki mineralne czy błonnik pokarmowy. Zastąp białe pieczywo ciemnym, biały makaron - makaronem z pełnych zbóż, kupuj mąkę z pełnego przemiału.
- Pij dużo płynów – ok. 2-3 litrów dziennie w tym mleko.
- Zrezygnuj całkowicie z papierosów i alkoholu.
- Zrezygnuj z surowych ryb i owoców morza, surowego lub niedogotowanego mięsa czerwonego i drobiu, niepasteryzowanych produktów mlecznych, surowych jaj.