Czas na dynię – jesienną królową warzyw. Maluchy uwielbiają jej łagodny smak i delikatną konsystencję, dlatego dynia świetnie sprawdzi się na początek przygody z rozszerzaniem diety.
Co znajdziesz w tym artykule:
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, rozszerzanie diety niemowlaka należy rozpocząć po ukończeniu przez niego 17. (początek 5. miesiąca życia) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca życia) W tym okresie niemowlęta są najbardziej otwarte na nowe smaki, co ułatwia akceptację nieznanych dotąd produktów. To także moment, w którym u dziecka można zaobserwować sygnały świadczące o gotowości na wprowadzenie nowych posiłków. Zaleca się, aby jako pierwsze podawać maluszkowi warzywa, które mają mniej słodki smak od owoców. Dzięki temu nie utrwalamy u dziecka wrodzonej preferencji do smaku słodkiego, za to kształtujemy właściwe nawyki żywieniowe1.
Jak wprowadzać dynię do diety dziecka?
Dynia to warzywo delikatne w smaku, co sprawia, że dzieci chętnie po nią sięgają. Jest także jednym z 22 wartościowych warzyw, które wchodzi w skład posiłków BoboVita – do naszych słoiczków trafia dynia uprawiana w Polsce.
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z rozszerzaniem diety możesz wprowadzać do menu dziecka– zupkę Dyniową z królikiem. Gdy macie już za sobą poznawanie pierwszych smaków sięgnijcie po obiadek Dynia z kurczakiem i ziemniaczkami, który świetnie się sprawdzi na kolejnych etapach rozszerzania diety. Na podwieczorek wypróbujcie delikatny deserek Jabłka z dynią.
Nasze produkty dla niemowląt i małych dzieci spełniają normy jakości i bezpieczeństwa wynikające z przepisów prawa, które są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia (nawet do 5000 razy)2
W ciągu 1000 pierwszych dni organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy, a żywienie ma istotny wpływ na jego rozwój, dlatego należy dostarczyć dziecku żywność dedykowaną jego potrzebom. W wyborze posiłków dla niemowląt i małych dzieci pomocne jest wskazanie wieku widoczne na opakowaniach żywności dla najmłodszych.
Źródła:
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Hanna Szajewska i wsp., Standardy Medyczne/Pediatria, 2021, t. 18, 805-822.
[2] Preferencje warzyw i owoców a zachowania żywieniowe dzieci - przegląd literatury i wyników projektu HabEat, A. Harton, Standardy Medyczne/Pediatria nr 4, tom 11, 2014 rok.
[3] Dotyczy norm dla pestycydów w warzywach. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia restrykcyjne normy jakościowe, wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.