Jakie mięso dla niemowlaka będzie najlepsze? W jakiej postaci je podawać?

6 min
BoboVita-Shoot_2023-05-26_4129_midres

Mięso wprowadza się do diety niemowlęcia zazwyczaj już około 6. miesiąca życia. Najczęściej jako pierwszy produkt z tym składnikiem podaje się zupkę jarzynową z kurczakiem czy indykiem w postaci gładkiego puree. Z artykułu dowiesz się, jak wybierać mięso dla niemowlaka i jak je wprowadzić do jadłospisu malucha.

BoboVita-Shoot_2023-05-26_4129_midres
BoboVita-Shoot_2023-05-26_4129_midres

Kiedy wprowadzać mięso do diety niemowlęcia?

Jadłospis dziecka zaczynamy rozszerzać między 17. i 26. tygodniem życia, kiedy maluszek jest na to już gotowy. Zazwyczaj przez początkowe 2 tygodnie wprowadzamy do diety niemowlaka warzywa, a następnie przez kolejne 2 tygodnie uzupełniamy ją o pierwsze owoce, cały czas kontynuując podawanie warzyw.

Jako następne warto zacząć podawać dziecku pierwsze produkty bogate w żelazo. Zaliczamy do nich właśnie mięso (a ponadto ryby, jaja i kaszki dla niemowląt wzbogacane w żelazo). Maluch w wieku od 6. miesiąca życia jest bardziej narażony na niedobór tego składnika, dlatego nie zaleca się zbyt długo odkładać uwzględnienia w jadłospisie dziecka wymienionych grup produktów, w tym mięsa.

Jak wprowadzić mięso do diety dziecka?

Podobnie jak w przypadku wprowadzania innych produktów uzupełniających, ważną zasadą w kontekście rozszerzania diety o mięso danego rodzaju jest podawanie go na początku w małych ilościach, z produktami o prostym składzie i nie w towarzystwie innych nowych dla dziecka składników. Obserwujemy reakcje niemowlaęcia na tę nowo wprowadzoną żywność, a jeśli nie zauważamy żadnych niepokojących objawów, możemy stopniowo zwiększać ilość danego rodzaju mięsa w diecie dziecka i łączyć je w posiłkach z coraz bardziej różnorodnymi składnikami.

Na początku podajemy niemowlakowi mięso w postaci ugotowanej i zmiksowanej na gładko np. jako składnik zupki. Później, w kolejnych miesiącach po rozpoczęciu rozszerzenia diety, możemy zmieniać konsystencję posiłków malucha i zacząć podawać mu posiłki w formie puree z grudkami, a następnie miękkich ugotowanych kawałków. Dziecku pod koniec pierwszego roku życia możemy podawać także pokrojone na kawałki mięso pieczone, np. w pergaminie.

Jakie mięso dla niemowlęcia będzie najlepsze?

Odpowiednim produktem dla niemowlaka jest mięso świeże, nisko przetworzone, podawane po ugotowaniu w wodzie (niesmażone). Na początek rozszerzania jadłospisu warto wybrać mięso pochodzące z następujących gatunków zwierząt m.in.:

  • Kurczak,
  • Indyk,
  • Cielęcina,
  • Królik,
  • Wołowina,
  • Wieprzowina (chude części).

Nie podawaj niemowlakowi produktów mięsnych wysoko przetworzonych: wędlin, kiełbas, kabanosów, salami, parówek, mielonek. Nie poleca się również przygotowania potraw dla dziecka z wykorzystaniem gotowego mięsa mielonego, ponieważ często i zawiera więcej tłuszczu.

Dobrym wyborem będą gotowe zupki i obiadki zawierające mięso, w słoiczkach. Taka żywność jest bardzo dobrze kontrolowana pod kątem spełniania restrkcyjnych norm jakościowych dotyczących żywności dla niemowląt i małych dzieci i stanowi spore ułatwienie przy wprowadzaniu nowych produktów do diety. Na początku sprawdzą się np. BoboVita Warzywa w potrawce z królikiem czy BoboVita Jarzynowa z kurczakiem. Starszemu niemowlakowi można podawać natomiast m.in. Zupkę warzywną z cielęciną BoboVita (odpowiednią po 6. miesiącu życia) czy BoboVita Gulasz z wołowiną i makaronem (po 10. miesiącu).

Gdzie kupować mięso dla niemowlaka?

Nie polecamy kupować mięsa dla niemowlaka od osób, które trudno zweryfikować pod kątem stosowania wymagań jakościowych określonych w regulacjach prawnych m.in co do sposobu produkcji i przechowywania mięsa. Nabywanie produktu sprzedawanego w niewielkiej ilości np. na bazarze „prosto ze wsi” kojarzy się z naturą i zdrowiem. Przypadki nieprzestrzegania zasad higieny żywności przez osoby zajmujących się tym na małą skalę zdarzają się jednak dość często - a to właśnie te kwestie są najważniejsze w kontekście zapewnienia dziecku mięsa, które będzie dla niego bezpieczne do spożycia.

Podając dziecku mięso warto upewnić się, że pochodzi z zaufanego źródła. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest wybór produktów przeznaczonych dla niemowląt, zupek i obiadków z mięsem BoboVita. Tego rodzaju produkty podlegają restrykcyjnej kontroli jakości i charakteryzują się wyższymi standardami bezpieczeństwa. Kupując żywność dla niemowląt w słoiczkach masz pewność, że zawarte w nich mięso nie ma pozostałości antybiotyków, a warzywa pochodzą z kontrolowanych upraw. Produkty nie zawierają konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku.

Słoiczki z zupkami i obiadkami dla niemowląt można kupić w drogeriach, supermarketach i wybranych sklepach osiedlowych.

Jak przygotować posiłki z mięsem dla niemowlaka na początku rozszerzania diety?

Gotowe zupki i obiadki z mięsem przed podaniem zaleca się podgrzać. W tym celu odpowiednią ilość produktu przełóż do miseczki plastikową łyżeczką. Podgrzej w ,,kąpieli wodnej", delikatnie wymieszaj. Sprawdź temperaturę produktu. Przestrzegaj instrukcji właściwego przygotowania, która znajduje się na opakowaniu takiego produktu.

Pamiętaj, żeby przed otwarciem słoiczki przechowywać w temperaturze pokojowej. Nie używaj ich, jeśli można wcisnąć środek wieczka. Po otwarciu, pozostałą część przechowuj w zamkniętym słoiczku w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. Nie podawaj resztek produktu, który jadło dziecko.

Ile mięsa podawać niemowlakowi i jak często to robić?

Na samym początku rozszerzania diety o dany rodzaj mięsa podajemy niewielką ilość tego składnika – około 10 g. Potem, zgodnie z zaleceniami ekspertów, możemy stopniowo zwiększać jego udział w jadłospisie. Orientacyjnie przyjmuje się, że odpowiednia wielkość porcji mięsa w wieku niemowlęcym to około 20-30 g. Ważne, żeby zachować proporcje między poszczególnymi składnikami w przygotowywanym posiłku, ale to do dziecka należy decyzja, ile pokarmu zje, a więc poniekąd również to, ile mięsa ostatecznie będzie w jego diecie.

Trudno określić dokładnie, jak i ile razy w tygodniu produkty z tej grupy powinny znaleźć się w jadłospisie malucha. Na początku mięso może pojawiać się w diecie niemowlaka sporadycznie. W wieku 5 - 6 miesięcy dziecku podajemy proste pokarmy i ich celem jest po prostu zaznajomienie go z żywnością inną niż mleko.

W późniejszym czasie (mniej więcej od 7. lub 8. miesiąca) niemowlakowi oprócz mleka podaje się zwykle już 3 posiłki uzupełniające. Na tym etapie maluch prawdopodobnie poznał już żywność z wielu różnych grup. Warto dążyć do tego, żeby coraz większa część pokarmów była odpowiednio zbilansowana, co oznacza również obecność składników białkowych. Nie zawsze musi to być mięso. Zaleca się, żeby zadbać o urozmaicenie źródeł białka w posiłkach uzupełniających i naprzemiennie dodawać różne gatunki mięsa i ryb, a także jaja oraz nasiona roślin strączkowych.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Źródła:

  1. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://ptp.edu.pl/dokumenty/4337.pdf.
  2. Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.

Oceń ten artykuł: