Składniki na blachę ciasta 33 x 23 cm:
💚 250 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej typ 450
💚 180 ml (3/4 szklanki) oleju
💚 5 jaj
💚 300 g (3,5 szklanki) marchwi startej na grubych oczkach
💚 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego
💚 125 g (1 słoiczek) przecieru BoboVita jabłko po 4. mies.
💚 12 g (3 łyżeczki) proszku do pieczenia
💚 po 2 g (ok. 1/2 łyżeczki) przypraw: cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
💚 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszać.
Do osobnej miski wrzucić startą marchewkę, jaja, cukier, olej i przecier owocowy. Zmiksować.
Na koniec dodać suche składniki i ponownie miksować do połączenia masy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175ºC.