Wybił drugi trymestr ciąży. Uporczywe dolegliwości pierwszych tygodni powoli mijają, ale mogą pojawić się nowe. Sprawdź, jak komponować jadłospis, aby zadbać o zdrowie Twoje i maluszka, a także walczyć ze zgagą czy zaparciami.
Co znajdziesz w tym artykule:
Znaczenie diety w ciąży na każdym etapie
Twój maluszek intensywnie się rozwija już od poczęcia. W drugim trymestrze większość narządów jest już ukształtowana – przez kolejne tygodnie będą się rozwijały i doskonaliły swoje funkcje. Twoja dieta ma wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka, dlatego nie powinno w niej zabraknąć kluczowych składników odżywczych.
Ile jeść w drugim trymestrze?
Złota zasada brzmi – w ciąży powinnaś jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Po 12. tygodniu zapotrzebowanie energetyczne rośnie – zwiększa się o 285 kcal dziennie [1]. W praktyce oznacza to, że każdego dnia powinnaś dodatkowo zjeść mały posiłek o takiej wartości energetycznej. Może to być talerz zupy pomidorowej z makaronem i marchewką, kanapka z serem i warzywami czy garść migdałów i szklanka soku pomarańczowego. Pamiętaj, aby zachować umiar, jeść regularnie i unikać podjadania między posiłkami. O kaloryczności diety na poszczególnych etapach ciąży dowiesz się więcej z artykułu Energia w ciąży.
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w II trymestrze ciąży
Czy wiesz, że?
W drugim trymestrze rośnie zapotrzebowanie na żelazo i wynosi 27 mg na dobę. Włącz do swojej diety produkty bogate w ten składnik (mięso wołowe, wieprzowe i żółtka jaj) i zestawiaj je w posiłkach ze źródłami witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza. W indywidulanych przypadkach lekarz może zalecić suplementację żelaza.
Żywność dostarcza składniki odżywcze, których potrzebujesz Ty i rozwijający się płód. Ważna jest wartość odżywcza i jakość posiłków, które włączasz do swojego menu na etapie ciąży. Nie powinno w nim zabraknąć węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białek roślinnych i zwierzęcych, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Podstawą żywienia są zalecenia zawarte w Talerzu Zdrowego Żywienia. W oparciu o niego powinnaś komponować swój codzienny jadłospis. Wybieraj świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz źródła pełnowartościowego białka – mięso, ryby i jaja. Ważne są także mleko i przetwory mleczne, nasiona roślin strączkowych oraz oleje roślinne. Im bardziej różnorodnie, tym lepiej. Poznaj kluczowe składniki odżywcze – ważne na każdym etapie ciąży.
Czego nie jeść w drugim trymestrze ciąży?
Dbanie o higienę i bezpieczeństwo posiłków jest ważne w całym okresie ciąży, dlatego wyeliminuj z diety surowe mięso, surowe ryby i surowe jaja. Unikaj niepasteryzowanego mleka i nabiału oraz dużych ilości mocnej kawy czy herbaty. Więcej na temat produktów niewskazanych w czasie ciąży znajdziesz w artykule.
Co zmienić w diecie w II trymestrze ciąży?
Od drugiego trymestru ciąży mogą zacząć doskwierać Ci zaparcia. To naturalna dolegliwość wynikająca z fizjologii ciąży – gospodarki hormonalnej spowalniającej perystaltykę i rosnącej macicy uciskającej jelita. Z zaparciami możesz walczyć, sięgając po naturalne źródła błonnika pokarmowego. Są nimi pełnoziarniste produktu zbożowe, warzywa i owoce. Do jadłospisu warto włączyć naturalne fermentowane napoje mleczne, takie jak jogurt, kefir, zsiadłe mleko i maślankę. Należy także wypijać minimum 2,5 litra niegazowanej wody mineralnej.
Jak zmienia się masa ciała w II trymestrze ciąży?
Na tym etapie ciąży Twoja masa ciała może zacząć szybko rosnąć. To m.in. za sprawą powiększającej się macicy i rosnącego płodu. Intensywny wzrost dziecka zaczyna się od około 20. tygodnia ciąży. Zwiększa się również ilość tkanki tłuszczowej oraz objętość krwi w organizmie. Istnieją normy na przyrosty masy ciała w ciąży, których nie należy przekraczać. Dzięki temu zapewnisz optymalny rozwój dziecka, a sobie – lepsze samopoczucie. To, ile dodatkowych kilogramów może Ci przybyć, zależy od Twojego BMI przed ciążą. Jeśli lekarz uzna, że zbyt szybko lub zbyt wolno przybierasz na wadze, wspólnie ustalicie sposób postępowania.
Dowiedz się więcej o prawidłowej masie ciała w ciąży.
[1]Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.