Acerola – jedno ze źródeł witaminy C w żywności dla niemowląt i małych dzieci

4 min
bbv-cashback--1000x500-baner-strona-02

Acerola jest uprawianym przede wszystkim w Ameryce Południowej owocem, który ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C zaliczany jest do kategorii zwanej superfoods. Acerola charakteryzuje się 30-krotnie wyższą zawartością tej substancji niż cytryna. Ze względu na naturalne bogactwo witaminy C, acerola jest z powodzeniem wykorzystywana jako składnik produktów wspierających funkcjonowanie układu odpornościowego. W odpowiedniej formie może być spożywana przez dzieci, w tym niemowlęta, które zaczęły już spożywać żywność uzupełniającą.

bbv-cashback--1000x500-baner-strona-02
bbv-cashback--1000x500-baner-strona-02

Witamina C dla niemowląt

Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) jest składnikiem pokarmowym, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Wspomaga aktywność i funkcjonowanie białych krwinek, takich jak limfocyty, które są potrzebne do obrony organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi, takimi jak wirusy i bakterie.

Dzieci w pierwszych latach życia, w tym niemowlęta, są grupą szczególnie narażoną na infekcje, a także rozwój ich powikłań. Wynika to z faktu, że układ odpornościowy maluchów nie jest jeszcze w pełni dojrzały, a więc ma mniejszą zdolność do sprawnej eliminacji różnorodnych zagrażających organizmowi drobnoustrojów.

Dbanie o pełne pokrycie zapotrzebowania dziecka na witaminę C każdego dnia to jeden z ważnych sposobów na wspieranie jego układu odpornościowego. Warto pamiętać, że organizm nie ma zdolności do magazynowania zapasów kwasu askorbinowego, dlatego ważne jest regularne spożywanie przez malucha produktów zawierających ten składnik pokarmowy.

W pierwszym półroczu życia pełne zapotrzebowanie na witaminę C uzupełniane jest dzięki spożywaniu mleka mamy (lub mleka modyfikowanego u dzieci, które nie mogą być karmione piersią). W kolejnych miesiącach życia coraz większy udział w dostarczaniu potrzebnej ilości kwasu askorbinowego ma żywność uzupełniająca. Dobrym źródłem witaminy C są warzywa i owoce, w tym acerola. Warto uwzględnić w diecie niemowlaka ten owoc w odpowiedniej dla niego postaci.

Czym jest acerola?

Acerola (inaczej malpigia granatolistna) jest rośliną uprawianą w wielu krajach tropikalnych, przede wszystkim w Ameryce Południowej i Środkowej, m.in. w Brazylii i Meksyku, a także na Wyspach Karaibskich. Jej dojrzałe owoce przypominają wiśnie (dlatego acerola bywa nazywana również wiśnią z Barbados). Rosną na krzewach, zazwyczaj są dość kwaśne, miękkie i bardzo soczyste. W odpowiednich warunkach acerola może owocować na przestrzeni całego roku.

Acerola dla odporności niemowlaka

Acerola jest produktem stanowiącym naturalne bogactwo kwasu askorbinowego. Zawiera 9 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i aż 30-krotnie więcej witaminy C niż cytryna. Dzięki wysokiej zawartości tej substancji acerola wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

W jakiej postaci podawać niemowlakowi acerolę?

Jeśli chcemy uwzględnić acerolę w diecie niemowlaka, warto wybierać żywność dla niemowląt, do której dodany został np. proszek wytworzony z tego owocu.

Acerola jest owocem uprawianym w oddalonych od nas regionach świata, a przy tym w świeżej postaci łatwo się psuje. Wykorzystanie proszku z aceroli w produktach dla niemowląt pozwala na zwiększenie ilości witaminy C, co wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Co więcej, smak produktów z dodatkiem proszku z aceroli nie jest nadmiernie kwaśny (mimo braku dodatku cukru), dlatego wiele niemowląt bardzo chętnie je spożywa.

Produkty z acerolą dla niemowląt

Acerolę można wprowadzić do diety dziecka w pierwszych miesiącach rozszerzania jadłospisu. W sklepach znajdziesz produkty z tym owocem przeznaczone już dla niemowląt po 6. miesiącu życia.

Wypróbuj mus jabłko z kiwi i acerolą BoboVita lub mus jabłko z czarną porzeczką i acerolą BoboVita. Skład tych deserków owocowych przygotowany został specjalnie z myślą o niemowlętach i małych dzieciach. Ilość bogatej w witaminę C aceroli dostosowano do ich potrzeb. Spożycie kubeczka takiego produktu pozwala na dostarczenie aż 30 mg witaminy C!

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Źródła:

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (2020) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, dostęp: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf.
  2. Prakash A., Baskaran R. (2018) Acerola, an untapped functional superfruit: a review on latest frontiers, Journal of Food Science and Technology, 55(9): 3373-3384, dostęp: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6098779/.
  3. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://ptp.edu.pl/dokumenty/4337.pdf.

Oceń ten artykuł: