Zanieczyszczenia żywności. Dlaczego należy zwracać szczególną uwagę na jadłospis najmłodszych?

4 min
dziewczyna-z-burakiem.jpg

W żywieniu niemowląt i małych dzieci właściwie zbilansowana dieta to nie wszystko. Okres wczesnego dzieciństwa charakteryzuje się intensywnym rozwojem organizmu – narządy i układy, w tym pokarmowy czy odpornościowy, wciąż rozwijają się. Mechanizmy obronne nie są jeszcze tak sprawne, aby wydalić szkodliwe substancje dostarczane wraz z pożywieniem. Właśnie dlatego, w komponowaniu diety malucha kluczową rolę odgrywa również jakość wybieranych produktów. Po jaką żywność sięgać, aby spełniała ona wyjątkowe potrzeby najmłodszych? Podpowiadamy.

dziewczyna-z-burakiem.jpg
dziewczyna-z-burakiem.jpg

1000 pierwszych dni

To szczególny czas w życiu człowieka. Młody organizm intensywnie się rozwija, a organy stopniowo kształtują swoje funkcje. Na przykład przewód pokarmowy niemowlęcia charakteryzuje się zwiększonym wchłanianiem składników w porównaniu do osoby dorosłej. Z kolei nerki i wątroba nie są jeszcze na tyle wydajne, aby pozbyć się nadmiaru szkodliwych substancji, a układ odpornościowy dopiero nabiera zdolności do obrony przed patogenami. Co więcej, niemowlęta i małe dzieci są wyjątkowo wrażliwe na dostarczane wraz z pożywieniem zanieczyszczenia, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie oraz zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób w przyszłości [1]. Wszystko to sprawia, że istnieje potrzeba dostosowania sposobu żywienia do potrzeb najmłodszych.

Zanieczyszczenia żywności – co warto o nich wiedzieć?

Zgodnie z definicją zanieczyszczenia to substancje zanieczyszczające, zanieczyszczenia biologiczne oraz ciała obce, szkodniki lub ich części [2]. Ze względu na czynniki, jakie je wywołują, zanieczyszczenia dzielimy na:

  • Biologiczne: bakterie, grzyby, wirusy, pleśnie oraz mikroorganizmy chorobotwórcze, w tym ich toksyny czy metabolity.
  • Chemiczne: pozostałości nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, szkodliwych metali (np. rtęć, ołów, kadm czy cyna) oraz substancje migrujące z materiałów opakowaniowych.
  • Fizyczne: różnego rodzaju ciała obce, tj. piasek, szkło, drewno, które przez przypadek znalazły się w żywności [2].

Jak komponować bezpieczny jadłospis dla najmłodszych?

Na etapie rozszerzania diety rodzice powinni przede wszystkim podążać za wskazówkami dotyczącymi wprowadzania nowych pokarmów, określonymi w schemacie żywienia niemowląt. Nie bez znaczenia jest także dostosowanie rodzaju i sposobu karmienia do wieku oraz umiejętności dziecka, higiena przygotowywania posiłków, a także korzystanie z produktów przeznaczonych specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. Żywność stworzona z myślą o najmłodszych spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej. W takich produktach ustalone najwyższe dopuszczalne poziomy poszczególnych zanieczyszczeń są bardziej restrykcyjne niż te określone dla żywności ogólnego przeznaczenia, spożywanej przez starszych członków rodziny, np.:

  • dla kadmu są 5 razy bardziej restrykcyjne,
  • dla mikotoksyn są do 20 razy bardziej restrykcyjne,
  • dla azotanów są 35 razy bardziej restrykcyjne,
  • dla pestycydów w owocach są 3000 razy bardziej restrykcyjne,
  • dla pestycydów w warzywach są do 5000 razy bardziej restrykcyjne[1].

Ponadto, zgodnie z przepisami prawa, w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci nie mogą znajdować się konserwanty, barwniki czy wzmacniacze smaku. Wśród dodatków do żywności dozwolone są związki o charakterze wzbogacającym (np. witaminy czy składniki mineralne) oraz substancje dodatkowe, np. o funkcji przeciwutleniającej.

Wskazówka

Warto pamiętać, że to nie miś lub inny uroczy obrazek na etykiecie powinien być kierunkowskazem w wyborze produktu dla malucha. Synonimem jakości nie są także pielęgnowane w ogródku owoce czy dorodna marchewka z targu.

W rozpoznaniu żywności odpowiedniej dla najmłodszych pomaga wskazanie wieku umieszczone na opakowaniu. Takie oznaczenie (np. po 6. czy 10. miesiącu życia) stanowi gwarancję, że zarówno skład, jak i konsystencja danego produktu spełnia wymagania żywieniowe dziecka na różnych etapach rozwoju.

Jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100%

Posiadając najważniejsze informacje na temat komponowania bezpiecznej diety najmłodszych, warto zapoznać się z szeroką gamą posiłków BoboVita. To jakość i bezpieczeństwo potwierdzone na 100%, a gwarancją tego jest spełnienie ściśle określonych norm dla żywności dla niemowląt i małych dzieci. Na przykład warzywa spełniają nawet do 5000 razy bardziej restrykcyjne normy jakości w porównaniu do warzyw ogólnego przeznaczenia*.

To także 100% mięs bez pozostałość antybiotyków oraz 100% dziko żyjących ryb z oceanów lub 100% ryb z certyfikowanych połowów. Żywność dla niemowląt i małych dzieci charakteryzuje również 0% konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku**. Różnorodne i smaczne propozycje oprócz tego, że uwzględniają potrzeby rozwijającego się dziecka, są w pełni bezpieczne dla wciąż dojrzewającego organizmu.

* Dotyczy norm dla pestycydów.

** Tak jak wszystke produkty dla dzieci i niemowląt, zgodnie z prawem

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.


[1] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2020 r. poz. 2021, z 2022 r. poz. 24, 138).

[2] Raport „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”, zainicjowany przez Fundację Nutricia, 2022.

Oceń ten artykuł: