Na etapie rozszerzania diety z każdym tygodniem jadłospis niemowlęcia staje się coraz bardziej różnorodny. Kiedy dziecko zaakceptuje już smak warzyw i owoców, przychodzi czas na wprowadzenie do jego menu nowych produktów, w tym zbóż i mięs, a z czasem również ryb. Dowiedz się, które ryby będą odpowiednim wyborem dla delikatnego organizmu maluszka.
Co znajdziesz w tym artykule:
Jakie ryby są odpowiednie dla niemowlaka?
Najlepszym wyborem dla niemowlęcia są tłuste ryby morskie. W Polsce należy do nich śledź, łosoś norweski hodowlany, szprot, sardynki, pstrąg hodowlany, dlądra, dorsz, makrela atlantycka oraz morsczuk.[1]. Maluszkowi może również zasmakować halibut czy śledź. Najważniejsze, aby podawane dziecku ryby były bezpieczne – pochodziły od zaufanych dostawców i były przebadane pod kątem szkodliwych substancji. Lepiej zrezygnować z proponowania niemowlęciu ryb drapieżnych, m.in.: makreli, miecznika, rekina, ryby maślanej czy okonia morskiego. Mogą one zawierać pozostałości zanieczyszczeń, takich jak np. rtęć, w ilościach zbyt wysokich dla młodego organizmu. Z uwagi na potencjalne zanieczyszczenia do miseczki niemowlęcia nie powinny trafiać ryby z zamkniętych akwenów wodnych i hodowlane. Najlepsze będą te, które żyją dziko w oceanach – w Atlantyku czy Pacyfiku.
Półroczne dziecko każdego dnia powinno zjeść ok. 10 gramów mięsa, a dwa razy w tygodniu powinno być to mięso ryby (w tym przynajmniej raz w tygodniu tłustej ryby morskiej). Z czasem dzienną porcję mięsa należy zwiększać, tak aby pod koniec pierwszego roku życia było to już ok. 20 gramów[2].
Dlaczego dzieci powinny jeść ryby?
Ryby to dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest ważne dla procesu intensywnego rozwoju niemowlęcia. Dostarczają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe[SE2] , w tym kwas DHA, który jest ważny dla rozwoju mózgu oraz wzroku niemowlęcia. To cenny składnik diety zarówno niemowlęcia, małego dziecka, jak i dorosłego, dlatego warto przyzwyczaić maluszka do posiłków z rybką, aby na stałe zagościły w jego jadłospisie – dwa razy w tygodniu.
Od kiedy w jadłospisie dziecka powinny pojawić się ryby?
Zgodnie z zaleceniami ekspertów rozszerzanie diety niemowlęcia należy rozpocząć nie wcześniej niż od ukończenia 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca życia) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca życia)[3]. Pierwsze w jadłospisie małego smakosza powinny pojawić się warzywa, po ok. 2 tygodniach – owoce, a następnie produkty zbożowe np. w postaci kaszek oraz pierwsze posiłki z delikatnym mięsem. Kiedy maluszek zaakceptuje nowe smaki, możesz zaproponować mu posiłek z rybką. Na początku rozszerzania diety najlepiej podawać dziecku rybę w przeznaczonych specjalnie dla niemowląt posiłkach BoboVita.
Jak rozpoznać alergię na ryby u niemowlaka?
Ryby wprowadzaj do diety dziecka tak samo jak inne pokarmy. Zgodnie z zaleceniami ekspertów w dziedzinie żywienia najmłodszych nie powinno się eliminować lub opóźniać wprowadzania do diety dziecka pokarmów potencjalnie alergizujących, takich jak m.in. ryby[4]. Pierwsze posiłki z rybą wprowadzaj do diety dziecka stopniowo, w niewielkich ilościach (tak jak każdy inny nowy produkt), a przy tym uważnie obserwuj reakcję maluszka.
Ryby w posiłkach BoboVita
Zgodnie z przepisami prawa (krajowego i Unii Europejskiej) ryby w produktach dla najmłodszych muszą spełniać wyjątkowo surowe normy jakości. Posiłki BoboVita z rybą zawierają 100% ryb z certyfikowanych połowów. Znajdziesz w nich wyłącznie ryby dziko żyjące, poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa z dużych otwartych akwenów, takich jak Południowo-Zachodni Ocean Atlantycki czy Ocean Spokojny (wybrzeże Alaski).
Sekcja pytań i odpowiedzi:
Jakich ryb powinny unikać małe dzieci?
Niemowlęta i małe dzieci nie powinny spożywać ryb drapieżnych, m.in.: makreli, miecznika, rekina, ryby maślanej czy okonia morskiego, ponieważ mogą one zawierać pozostałości zanieczyszczeń, takich jak np. rtęć, w ilościach zbyt wysokich dla młodego organizmu.
Jakie ryby zalecane są dla niemowlęcia?
Najlepsze dla niemowlęcia są śledź atlantycki, łosoś norweski hodowlany, szprot, sardynki, pstrąg hodowlany, flądra, dorsz, makrela atlantycka i morszczuk.
.
Jak przygotować rybę dla niemowlęcia?
Niemowlę powinno otrzymywać rybę bez ości, najlepiej ugotowaną na parze. Ponieważ wybór ryby odpowiedniej jakości może być trudny, rodzice mają do wyboru wiele posiłków z rybą przeznaczonych specjalnie dla najmłodszych, które spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości.
[1] Skiba A., Woś A., Boznański A., Wprowadzanie nowych pokarmów do diety dziecka w ujęciu praktycznym opartym na aktualnych rekomendacjach, Gabinet Prywatny Tom: 24 Zeszyt: 5 (255).
[2] Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Hanna Szajewska i wsp., STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2014, T. 11, 225-230.
[3] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[4] Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Hanna Szajewska i wsp., STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA, 2014, T. 11, 225-230.