Maluch, który poznał i zaakceptował smak warzyw, jest gotowy na rozpoczęcie przygody z owocami. Próbowanie jabłka, gruszki czy banana z pewnością przyniesie niemowlęciu dużo radości – to za sprawą wrodzonej preferencji smaku słodkiego. Należy jednak pamiętać, że odkrywane przez niemowlę owoce powinny być dopasowane do wyjątkowych potrzeb młodego organizmu. Od tego bowiem będzie zależał prawidłowy rozwój i zdrowie w przyszłości.
Co znajdziesz w tym artykule:
Sposób żywienia, szczególnie w początkowym okresie życia – 1000 pierwszych dni – liczonym od poczęcia przez ok. 3 pierwsze lata życia, ma ogromne znaczenie. Dieta niemowlęcia, a później małego dziecka wpływa na rozwój wrażliwego organizmu. Od decyzji żywieniowych rodziców, podejmowanych na etapie rozszerzania diety, zależeć będzie przyszłość maluszka.
Pamiętaj!
Rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca życia) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca życia)[1]. Pierwsze pokarmy uzupełniające to warzywa, owoce i kaszki zbożowe.
Od kiedy można wprowadzić do diety dziecka owoce?
Owoce, obok warzyw, zawierają wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania organizmu, dlatego są ważnym elementem zbilansowanej diety – zarówno dorosłego, jak i maluszka. Powinny znaleźć się w jadłospisie niemowlęcia około 2 tygodnie po wprowadzeniu do jadłospisu pierwszych warzyw, które mają mniej słodki, a tym samym trudniejszy do zaakceptowania smak.
Jakie owoce na początku można podać małemu dziecku?
Niestety owoce dostępne w sklepie czy na targu, chociaż wyglądają okazale i spełniają normy bezpieczeństwa dla dorosłych, mogą być nieodpowiednie dla małych dzieci, które mają inne potrzeby żywieniowe niż starsi członkowie rodziny. Wynika to z wyjątkowej wrażliwości młodego organizmu dziecka. Właśnie dlatego produkty odpowiednie dla najmłodszych posiadają wskazanie wieku na opakowaniu. Deserki lub musy owocowe w wygodnych tubkach BoboVita[KPS1] ze wskazaniem wieku na opakowaniu, potwierdzającym, że są odpowiednie dla niemowlęcia np. po 6. miesiącu życia, to gwarancja bezpieczeństwa i dopasowania do potrzeb maluszka. Zamknięte w nich owoce pochodzą wyłącznie od zaufanych dostawców.
O czym warto pamiętać, wprowadzając owoce do diety maluszka?
- Konsystencja powinna być dopasowana do wieku i umiejętności – na początku najlepsze będą gładkie, jednoskładnikowe przeciery i musy. Na kolejnych etapach, aby rozwijać umiejętność żucia i gryzienia, stopniowo można wprowadzać pokarmy o coraz mniej rozdrobnionej konsystencji.
- Owocowy przecier należy podawać łyżeczką, dzięki czemu dziecko uczy się pracy języka oraz rozwija umiejętność połykania i gryzienia.
- Nowe owoce należy wprowadzać pojedynczo, co kilka dni. Maluch musi mieć czas, aby zaakceptować smak, którego do tej pory nie znał.
- Podawanie owoców należy zaczynać od 3-4 łyżeczek, stopniowo zwiększając ilość. Ważne, aby obserwować reakcję dziecka, czy nie pojawiają się objawy alergii lub nietolerancji pokarmowej.
- Zgodnie z aktualnymi zaleceniami ekspertów nie ma potrzeby opóźniania wprowadzania pokarmów, w tym owoców, potencjalnie alergizujących, np. truskawek.
- Dzieci z natury lubią słodki smak, dlatego na początku przygody z owocami chętnie próbują łagodnych jabłek, gruszek czy bananów. Nie są to jeszcze posiłki uzupełniające – ich rolą jest zapoznanie maluszka z różnorodnymi smakami.
Czy owoce mogą być surowe czy lepiej podać gotowane?
Niemowlę od samego początku wprowadzania do jadłospisu owoców, może je jeść w postaci surowej.
Gwarancja bezpieczeństwa
Rumiane jabłko, dojrzały banan czy soczysta gruszka, które kupują dorośli, mogą być nieodpowiednie dla maluszka. Dlaczego? Zanieczyszczeń żywności, na przykład pestycydów, metali ciężkich czy mykotoksyn, nie widać gołym okiem i nie czuć – nie da się więc ocenić za pomocą zmysłu smaku, zapachu lub dotyku czy owoc będzie bezpieczny dla wrażliwego młodego organizmu. Niemowlęta i małe dzieci są szczególną grupą konsumentów, znacznie bardziej narażoną na wpływ czynników zewnętrznych, w tym pozostałości szkodliwych substancji potencjalnie obecnych w żywności dla dorosłych.
Odpowiednia żywność dla najmłodszych to taka, w której zawartość czynników mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia jest kontrolowana i nie przekracza prawnie określonych norm bezpieczeństwa[2]. Z tego względu na polskim rynku dostępne są produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci. np. te z oferty BoboVita. To smaczne propozycje, które wspierają rodziców w rozszerzaniu diety ich dzieci, oferując odpowiedniej jakości i bezpieczne posiłki, deserki czy kaszki. Każda partia owoców w produktach BoboVita pochodzi wyłącznie od zaufanych dostawców, a jeszcze zanim trafi do fabryki, przechodzi nawet ponad 600 testów jakości. Wszystko po to, aby opiekunowie mieli pewność, że podają niemowlęciu jabłko, gruszkę, banana i wiele innych owocowych smaków dopasowanych do potrzeb maluszka. Mniam!
Sprawdź, jak BoboVita dba o jakość owoców w posiłkach dla najmłodszych.
Czy wiesz że?
- Wrzesień to czas zbioru jabłek. Te wykorzystywane w deserkach BoboVita pochodzą z Polski, Czech i Włoch.
- Główna odmiana jabłek, wykorzystywanych w deserkach BoboVita, to Golden Delicious. Owoce tej odmiany mają delikatny, słodko-kwaśny smak, dlatego najlepiej nadają się na początek owocowej przygody.
- Odpowiedzialni dostawcy BoboVita troszczą się o sady jabłoni przez cały rok. Większość z nich od ponad 10 lat dostarcza owoce odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci.
- Jabłka BoboVita są zbierane z największą starannością, wyłącznie ręcznie. Wszystko po to, aby nie uszkodzić owocu.
- Sady są zlokalizowane w regionach zapewniających najdogodniejsze warunki wzrostu i dojrzewania jabłek.
- Normy dla pestycydów w owocach, które wykorzystywane w produktach BoboVita, są do 3000 razy bardziej restrykcyjne niż te dla żywności ogólnego przeznaczenia.
Sekcja pytań i odpowiedzi:
Jakich owoców nie należy podawać małemu dziecku?
Nie ma owoców, których podawanie niemowlęciu byłoby przeciwskazaniem. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami ekspertów nie ma także potrzeby opóźniania wprowadzania owoców potencjalnie alergizujących, np. truskawek. Należy jednak pamiętać, aby konsystencja owoców była dopasowana do aktualnych możliwości rozwojowych niemowlęcia, np. warto zachować ostrożność, sięgając dla malucha po owoce z grubą skórką i malutkimi pestkami, tj. winogrona. Przed podaniem lepiej pozbawić je skórki lub pokroić na drobne kawałki, a pestki usunąć.
Jak podawać dziecku owoce?
Nowe owoce należy wprowadzać pojedynczo, co kilka dni. Maluch powinien mieć czas, aby zaakceptować smak, którego do tej pory nie znał. Owocowy przecier należy podawać łyżeczką, dzięki czemu dziecko uczy się pracy języka oraz rozwija umiejętność połykania i gryzienia.
Ile owoców można podać niemowlakowi?
Podczas podawania owoców należy zaczynać od 3-4 łyżeczek, stopniowo zwiększając ilość nowego produktu. Ważne, aby obserwować reakcję dziecka, czy nie pojawiają się objawy alergii lub nietolerancji pokarmowej.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne /Pediatria 2021, T. 18.
[2] „Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl). Dokument ten stanowi kompendium wiedzy na temat wpływu bezpieczeństwa żywności na stan zdrowia dziecka teraz i w przyszłości.