Dzieci najbardziej narażone są na niedobory żelaza po 6 miesiącu życia, gdy wyczerpują się zapasy, zgromadzone w życiu płodowym. Żelazo to bardzo ważny pierwiastek, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Co znajdziesz w tym artykule:
Mimo, iż po 12. miesiącu życia zapotrzebowanie na żelazo nieco maleje, dalej ważne jest zapewnienie odpowiedniej podaży tego cennego mikroskładnika. Dziecko cały czas się rozwija. Po ukończeniu pierwszego roku życia masz więcej możliwości na urozmaicanie codziennego menu maluszka. Dzięki temu w łatwiejszy sposób zapewnisz mu odpowiednią ilość żelaza i innych pierwiastków.
Dziecko w wieku 1 – 3 lata potrzebuje 7 mg żelaza każdego dnia.1 Zapotrzebowanie pokryjesz podając maluszkowi produkty bogate w żelazo oraz warzywa i owoce, które wspomagają jego wchłanianie. W diecie Juniora bardzo ważne są źródła żelaza hemowego, które znajdziemy w mięsie i niehemowego, dostępnego w produktach roślinnych.
Źródła żelaza hemowego w diecie dziecka w wieku 1-3 lata to:
- mięso i przetwory mięsne, które dostarczają najwięcej żelaza, najlepsze dla dziecka są wołowina, cielęcina, wieprzowina, królik, kaczka i wędliny – 18,7 do 2,9 mg żelaza w 100 g produktu;
- jaja (zwłaszcza żółtko) – 2,2 mg żelaza w 100 g produktu;
- ryby: łosoś, makrela, dorsz, śledź – 1,2 do 1,2 mg żelaza w 100 g produktu;
Przeczytaj również
Źródła żelaza niehemowego w diecie Juniora to:
- produkty zbożowe: kaszki dla dzieci; pieczywo żytnie, razowe, pełnoziarniste, pumpernikiel, chleb chrupki, grahamki, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy, płatki owsiane, płatki jęczmienne;
- warzywa: botwinka, bób, burak, brokuły, brukselka, szpinak, groszek zielony, fasolka szparagowa, pietruszka, potrzebne są również te, bogate w witaminę C: papryka czerwona, szpinak, natka pietruszki, jarmuż, kalafior;
- owoce: porzeczki, poziomki, maliny i awokado; cenne są również te, bogate w witaminę C: porzeczki, kiwi, truskawki, pomarańcza, grejpfrut i cytryna;
- owoce suszone: morele, śliwki, jabłka, rodzynki, figi i daktyle;
- nasiona, ziarna i orzechy: dynia, słonecznik, sezam, mak, orzechy włoskie, pistacjowe, laskowe, arachidowe, migdały.
1Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia 2012