Piramida zdrowego żywienia

6 min
Lekarz wskazuje palcem na plan zdrowego zywienia

Jesteś w ciąży i już za kilka miesięcy powitasz na świecie Twoje maleństwo. Wiesz, że dla utrzymania dobrej kondycji i prawidłowego rozwoju rozwijającego się w Tobie dziecka niezbędna jest zbilansowana oraz pełnowartościowa dieta. Jak ją komponować? Wsparciem może być dla Ciebie Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych. Poznaj najważniejsze zasady, jakimi powinnaś się kierować, układając swój codzienny jadłospis.

Lekarz wskazuje palcem na plan zdrowego zywienia
Lekarz wskazuje palcem na plan zdrowego zywienia

Zastanawiasz się, jak skomponować menu w pełni odpowiadające Twoim potrzebom? Wskazówką w tym zakresie jest Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, która przedstawia właściwe proporcje składników odżywczych, jakie powinno zawierać Twoje menu. To graficzne przedstawienie grup produktów spożywczych wchodzących w skład wzorcowej diety na każdy dzień. Pomoże Ci zaplanować codzienny jadłospis, tak abyś sobie i rozwijającemu się w Tobie maleństwu dostarczała wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Dlaczego regularne jedzenie w ciąży jest podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia?

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej to praktyczne wskazówki dotyczące komponowania prawidłowej diety dla osób dorosłych – również dla kobiet w ciąży. Zgodnie z tymi zaleceniami należy regularnie spożywać posiłki – najlepiej 4-5 posiłków każdego dnia co 3-4 godziny. To ważne szczególnie w okresie ciąży – posiłki o stałych porach dostarczą Ci odpowiednią ilość energii, której teraz bardzo potrzebujesz.

Piramida żywieniowa – Twoja praktyczna ściągawka

Na podstawie wieloletnich badań naukowych i rekomendacji światowych ekspertów – lekarzy, dietetyków i specjalistów do spraw żywienia – eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) aktualizują Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych. Dzięki korzystaniu z zawartych w niej aktualnych zaleceń żywieniowych jeszcze łatwiej zadbasz o różnorodność w Twojej diecie – tak ważną, gdy jesteś w ciąży.

Warzywa i owoce

Dawniej u podstawy piramidy znajdowały się produkty zbożowe. Obecnie ich miejsce zajmują warzywa i owoce – to one powinny stanowić bazę Twojego jadłospisu. Warzywa i owoce to produkty bogate w witaminy oraz składniki mineralne. W swoim składzie zawierają antyoksydanty (m. in. beta-karoten i witaminę C) chroniące Cię przed wolnymi rodnikami, a także kwas foliowy, który jest kluczowy w czasie ciąży. Warto zaznaczyć tu wyższość warzyw nad owocami z uwagi na ich niską kaloryczność, a jednocześnie wysoką wartość odżywczą. Warzywa są mniej słodkie od owoców, za to są bogate w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit. Błonnik pokarmowy jest niezbędny w profilaktyce i zwalczaniu zaparć, które często doskwierają kobietom w ciąży.

To warto wiedzieć

Eksperci zalecają, aby spożywać więcej warzyw niż owoców. Najlepiej jeść je na surowo, gotowane na parze lub w formie soków – zawsze po dokładnym umyciu. Pamiętaj, że owoce, np. winogrona, są źródłem cukrów prostych, które mogą podnosić poziom glukozy we krwi.

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe, umieszczone w Piramidzie tuż nad owocami i warzywami, stanowią ważne źródło energii w Twojej diecie. Sięgaj po pełnoziarniste produkty zbożowe, które dostarczają węglowodany złożone i błonnik pokarmowy. Frakcje błonnika znajdującego się w produktach zbożowych regulują poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także zapewniają długotrwałe uczucie sytości po posiłku. Produkty z tej grupy, po które warto sięgać, to kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana), pełnoziarniste i razowe pieczywo oraz makarony, brązowy i dziki ryż, otręby pszenne czy płatki owsiane.

Nabiał, czyli mleko i przetwory mleczne

Nabiał jest źródłem białka, wapnia i witamin, dlatego zaleca się jedzenie go przynajmniej raz dziennie – szczególnie w okresie ciąży. Zawarte w nabiale składniki odżywcze wspierają budowę komórek, mięśni, tkanek i układu kostnego Twojego dziecka, a także wspomagają Twój układ kostny, uzupełniając zasoby wapnia. Do tej grupy należy przede wszystkim mleko i wszystkie jego przetwory, czyli sery, jogurty czy kefiry.

Kolejne piętro Piramidy, tuż nad nabiałem, zajmują różne produkty, a wśród nich ryby, drób, jaja, produkty z czerwonego mięsa oraz rośliny strączkowe i orzechy. Główną cechą artykułów spożywczych tego piętra jest duża zawartość białka. Produkty te powinnaś spożywać wymiennie – każdy z nich dostarczy Ci wiele różnych składników odżywczych.

Ryby, drób, jaja

Powinnaś jeść je trzy do pięciu razy w tygodniu i rozłącznie. Jeśli jesz pieczoną pierś indyka, zrezygnuj tego dnia z jajek. Jaja zawierają kwasy omega 6, są źródłem lecytyny, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Mięso ryb morskich jest szczególnie cenne, ponieważ jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, które wspierają rozwój płodu – pracę mózgu, chronią przed chorobami serca i układu krążenia, wspierają wzrok i kości. Unikaj ryb pochodzących z dużych, zanieczyszczonych zbiorników wodnych – mogą zawierać toksyny i inne szkodliwe substancje (na przykład tuńczyk z puszki czy panga). Równie ważne jest pochodzenie drobiu. Jeśli jest to możliwe, dowiedz się, gdzie możesz nabyć ten pochodzący z małych gospodarstw ekologicznych. Przyrządzaj mięso, piekąc je, gotując na parze lub grillując – wtedy zachowuje cenne składniki odżywcze.

Produkty z czerwonego mięsa

To grupa produktów, które powinny sporadycznie pojawiać się w Twoim menu. Czerwone mięso (baranina, wołowina, wieprzowina), chociaż jest źródłem wartościowego i białka i żelaza oraz witamin z grupy B, niestety często jest bardzo tłuste. Unikaj jedzenia tłustego oraz przyrządzanego z dużą ilością tłuszczu czerwonego mięsa, ponieważ sprzyja to otyłości, problemom trawiennym i miażdżycy. Również przetwory z czerwonego mięsa, takie jak kiełbasy, parówki i wędliny, mogą zawierać dużo tłuszczu, a ponadto soli wykorzystywanej podczas procesu produkcji.

Rośliny strączkowe i orzechy

Orzechy są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, witaminy E, witamin z grupy B. Zawierają również kwas foliowy, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego. Unikaj orzeszków prażonych i solonych – ze względu na dużą zawartość tłuszczu mają one wysoką wartość energetyczną. Kilka razy w tygodniu zjedz porcję orzechów wielkości jednej garści. Jeśli do tej pory po warzywach strączkowych nie miałaś uczucia wzdęcia czy ciężkości, nie ma powodu, dla którego miałabyś unikać ich w czasie ciąży. Soja, fasola, groch, soczewica czy bób są ważnym źródłem białek i skrobi.

Tłuszcze

Kolejna grupa, którą powinnaś uwzględnić w Twojej diecie, to wartościowe tłuszcze roślinne i rybie. Tłuszcze są kaloryczne, dlatego poza energią powinny dostarczać również inne składniki odżywcze. Źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 dla Twojego organizmu są głównie tłuste ryby morskie, a kwasów omega 6 – oleje roślinne. Zapotrzebowanie na nie rośnie szczególnie w III trymestrze ciąży, ponieważ właśnie wtedy szczególnie intensywnie rozwija się mózg płodu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają również ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu oraz poprawiają ostrość wzroku u dzieci. Zastępuj nimi tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec czy słonina. Masło również jedz z umiarem. Pamiętaj, że potrawy smażone (również na oleju) mogą nasilić dolegliwości żołądkowe towarzyszące ciąży – uczucie ciężkości, wzdęcia, gazy.

Ciąża a aktywny tryb życia – zalecenia dotyczące aktywności fizycznej

W okresie ciąży poza prawidłowo skomponowaną dietą kluczowe znaczenie ma aktywność fizyczna. Jeśli nie ma przeciwwskazań z powodów zdrowotnych, zadbaj o to, aby również teraz ruszać się i ćwiczyć – najlepiej 30-45 minut każdego dnia. Pamiętaj przy tym, że nie powinnaś wykonywać ćwiczeń zbyt obciążających – możesz np. spacerować, a także wykonywać ćwiczenia przeznaczone specjalnie dla kobiet w ciąży. To najlepsza profilaktyka otyłości i większa szansa na szybszy powrót do formy po porodzie. Ważne też, abyś zadbała o odpowiednie nawodnienie – najlepsza do gaszenia pragnienia jest woda.

Oceń ten artykuł: