Jogurt naturalny dla niemowlaka – z czym i jaki wybrać?

6 min
jogurt_naturalny_niemowle

Jogurt naturalny jest produktem, który często poleca się włączyć do diety niemowlaka jako pierwszy przy rozszerzaniu diety o nabiał. Ze względu na to, że w procesie produkcji podlega fermentacji, jego trawienie jest łatwiejsze dla dojrzewającego przewodu pokarmowego dziecka w porównaniu do mleka krowiego. Przy włączaniu żywności do jadłospisu niemowlaka należy jednak mieć na uwadze, że żaden z produktów mlecznych, w tym jogurt, nie powinien w 1. roku życia zanadto wypierać z diety dziecka mleka mamy lub mleka następnego.

jogurt_naturalny_niemowle
jogurt_naturalny_niemowle

Jogurt naturalny w diecie niemowlaka

Mleko mamy lub zastępujące je mleko modyfikowane stanowią podstawę diety dziecka w pierwszym roku życia. Dietę niemowlaka można rozszerzyć o produkty mleczne, w tym jogurt naturalny, jednak nie powinny one mieć dużego udziału w diecie dziecka i mają raczej stanowić dodatek do wybranych posiłków niż ich bazę.

Pod kątem wartości odżywczej, mleko krowie i przetwory mleczne (a także kozie czy owcze) nie są dostosowane do potrzeb organizmu dziecka w 1. roku życia. Wprowadza się je do jadłospisu głównie w celu zapoznania niemowlaka z nowym smakiem i konsystencją oraz dla urozmaicenia diety.

Warto więc upewnić się, że nie wypierają one w dużym stopniu z diety niemowlaka mleka mamy lub mleka modyfikowanego w pierwszych miesiącach rozszerzania jadłospisu. Dopiero w 2. roku życia zaleca się podawać dziecku dania zawierające większe ilości niemodyfikowanego mleka w posiłkach, nadal jednak jego spożycie nie powinno przekraczać 500 ml dziennie.

Od kiedy podawać jogurt naturalny niemowlakowi?

Rozszerzanie diety dziecka rozpoczynamy między 17. i 26. tygodniem życia, najczęściej od podawania pierwszych warzyw, a następnie owoców, mięsa i kaszek. Później warto stopniowo wprowadzać nowe produkty z innych grup, w tym nabiał. Jogurt naturalny, ze względu na lekkostrawne właściwości i zawartość korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych, często poleca się włączać podczas rozszerzania diety dziecka jako pierwszy z produktów mlecznych. Wprowadza się go typowo w 7.-8. miesiącu życia.

Jaki jogurt naturalny wybrać dla niemowlaka?

Jogurt naturalny z założenia jest produktem składającym się z mleka i jego składników oraz kultur bakterii jogurtowych. Nie zawiera dodatku cukru ani substancji słodzących, barwników i aromatów.

Kiedy wybieramy produkt dla niemowlaka, lepiej postawić na wersję wyprodukowaną z nieodtłuszczonego mleka. Zalecany udział tłuszczów w diecie dziecka w 1. roku życia jest wysoki, co wynika poniekąd z konieczności dostarczenia wystarczającej ilości energii (kilokalorii) w małej objętości, dostosowanej do niewielkiej pojemności żołądka.

Pełnotłusty jogurt naturalny w większym stopniu pomaga pokryć zapotrzebowanie niemowlaka niż wersjao zmniejszonej zawartości tłuszczu, a więc też o mniejszej kaloryczności. Z tego względu odpowiednim wyborem będzie również jogurt typu greckiego, który charakteryzuje się 2-3-krotnie wyższą zawartością tłuszczu.

Jogurty naturalne poszczególnych marek znacznie różnią się smakiem i konsystencją, co wynika z zastosowanej metody produkcji, a także z dodatku mleka w proszku lub dodatkowej ilości białek mleka w części z nich. Z czasem możesz przetestować, który z jogurtów dziecko je najchętniej.

Unikaj podawania maluchowi jogurtowych deserków z dodatkiem cukru, barwników czy aromatów. Eliminowanie z diety niemowlaka niepotrzebnych dodatków modyfikujących smak i zapach jest wskazane szczególnie w pierwszych latach życia. Pomaga to kształtować u dziecka nawyki spożywania zdrowej, niskoprzetworzonej żywności.

Ponadto warto pamiętać, że nie zaleca się podawania niemowlakowi jogurtów z nieznanego źródła, tych przygotowanych w domu w niekontrolowanych warunkach, a także produktów wytworzonych z niepasteryzowanego mleka.

Upewnij się, że podawany dziecku jogurt naturalny przechowywano stale w warunkach chłodniczych. Nie oferuj go niemowlakowi, jeśli po zakupie był poza lodówką przez czas dłuższy niż 1-2 godziny.

Jak rozszerzyć dietę niemowlaka o jogurt naturalny?

Kiedy po raz pierwszy wprowadzasz do diety dziecka jogurt naturalny, podaj go solo lub połącz z produktami, które zostały wcześniej włączone do jadłospisu, np. musami z poznanych już owoców.

Jeśli karmisz dziecko piersią, podaj jogurt po raz pierwszy jako dodatkową część posiłku opartego o mleko mamy. Ilość zalecana dla niemowlaka na początek to 2-3 łyżeczki produktu.

Jogurt naturalny, tak jak mleko krowie, zawiera białka mleka krowiego. Jeżeli więc u Twojego dziecka zdiagnozowane alergię na bmk to nie nalezy wprowadzać do diety dziecka jogurtu. Objawy alergii na ten składnik szczególnie często obserwuje się wśród najmłodszych dzieci. Po podaniu nabiału należy więc obserwować reakcje organizmu niemowlaka, by upewnić się, że nie pojawiają się oznaki nadwrażliwości na produkt.

Obecność objawów wskazujących na alergię u dziecka trzeba zawsze skonsultować z pediatrą. Nie należy wprowadzać na dłuższą metę diety eliminacyjnej bez potwierdzenia nadwrażliwości na dany produkt z pomocą lekarza.

Z czym podawać jogurt naturalny niemowlakowi/niemowlęciu?

Jogurt naturalny zaleca się uwzględniać w diecie niemowlaka jako dodatek do posiłków, a nie ich bazę. Można podawać ten produkt z różnorodnymi musami owocowymi w słoiczkach, np. musem BoboVita Jabłka, mango i banany czy musem BoboVita Jabłka, jagody i gruszki Williamsa lub w tubkach, np. musem truskawki i wiśnie z bananem BoboVita.

Warto zaznaczyć, że mama może skorzystać także z gotowych kompozycji owoców z jogurtem w słoiczku od BoboVity m.in. JogoMi! Gruszki, jabłka i banany z jogurtem, Mus JogoMi! z owocami jagodowymi i bananem oraz JogoMi! jabłka, jagody i banany z jogurtem.

Starsze niemowlaki mogą spożywać jogurt naturalny z deserkami zawierającymi większe cząstki owoców. Dla dziecka po 8. miesiącu życia odpowiedni będzie np. produkt Jabłka, brzoskwinie i morele z biszkoptem BoboVita.

Dla urozmaicenia posiłku, do deserku na bazie owoców z jogurtem warto dodać np. drobno zmielone orzechy.

Pamiętaj, by do jogurtu podawanego niemowlakowi nie dodawać miodu. Jest to składnik, którego dziecko w pierwszym roku życia nie powinno spożywać nie tylko ze względu na wysoką zawartość cukrów, ale także ryzyko rozwoju po jego konsumpcji bardzo groźnej dla niemowląt infekcji toksynami bakterii C. botulinum.

Jogurt naturalny można podawać także jako dodatek do dań wytrawnych, np. zupek i obiadków. Niewielką jego ilość warto wykorzystać jako urozmaicenie smaku np. Brokułów lub Marchewki BoboVita.

Uniwersalność jogurtu naturalnego jako składnika posiłków słodkich i wytrawnych oraz przyjazna dla niemowlaka w pierwszych miesiącach rozszerzania diety konsystencja sprawiają, że produkt ten chętnie wykorzystywany jest przy przygotowywaniu wielu rodzajów żywności uzupełniającej. Jako jeden z najbardziej wartościowych pod kątem zdrowotnym produktów mlecznych, warto wprowadzić go do diety dziecka po 1-2 miesiącach rozszerzania jadłospisu, zaraz po pierwszych warzywach, owocach, mięsie i kaszkach.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami.

Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Źródła:

  1. Szajewska H., Socha P., Horovath A. i wsp. (2021) Zasady Żywienia Zdrowych Niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Przegląd Pediatryczny 50: 1-19, dostęp: https://ptp.edu.pl/dokumenty/4337.pdf.
  2. Horovath A., Rachtan-Janicka J., Rybak A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna, dostęp: https://1000dni.pl/wp-content/uploads/2023/01/poradnik-zywienia-niemowlat-1341.pdf.
  3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (2020) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, dostęp: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf.

Oceń ten artykuł: