Cukinię możemy wprowadzić do diety niemowlaka już na samym początku rozszerzania jego jadłospisu. To delikatne, łagodne w smaku warzywo sprawdzi się jako jedno z pierwszych jednoskładnikowych puree dla dziecka, a następnie urozmaicenie podawanych dań – różnorodnych zupek i obiadków. Od kiedy cukinię warto podawać niemowlakowi i w jakiej postaci dziecko może ją jeść w pierwszym roku życia? Sprawdź!
Co znajdziesz w tym artykule:
Cukinia dla niemowlaka – od kiedy można wprowadzić ją do jadłospisu?
Cukinia jest jednym z produktów, które możemy włączyć do jadłospisu niemowlaka już na samym początku rozszerzania diety o pokarmy uzupełniające. Zielone warzywa uznaje się za najlepszy wybór pierwszego pokarmu dla dziecka, ponieważ zawierają bardzo mało naturalnie występujących cukrów.
Eksperci są zdania, że maluchy, które nie spróbowały jeszcze pierwszych słodkich produktów (np. owoców) znacznie łatwiej akceptują smak warzyw. Jeśli więc zaczniemy rozszerzanie jadłospisu od produktów z tej grupy, przełoży się to na większe prawdopodobieństwo, że niemowlę w okresie rozszerzania diety będzie chętnie jadło warzywa w różnych postaciach. A to z kolei stanowi bardzo dobrą oznakę w kontekście nawyków związanych ze spożywaniem tych niezwykle zdrowych produktów w przyszłości, zarówno w dzieciństwie, jak i dorosłym życiu.
Cukinia stanowi dobry wybór na początek rozszerzania diety także z innych powodów. Podawana w odpowiedniej postaci stanowi łatwostrawny pokarm. Nie obciąża więc przewodu pokarmowego niemowlaka, który dopiero zaczyna przyzwyczajać się do produktów innych niż mleko.
Cukinię w małych ilościach możemy wprowadzić do diety malucha już w 17. tygodniu życia (zwykle nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. m.ż.) i nie później niż w 26. t.ż. (początek 7. m.ż.)), o ile dziecko wykazuje oznaki gotowości do spożywania pierwszych pokarmów uzupełniających. Oznacza to przede wszystkim, że:
- Niemowlę potrafi utrzymywać podniesioną główkę i dobrze kontroluje jej ruchy,
- Maluch nauczył się już stabilnie siedzieć (z podparciem),
- Niemowlę wykazuje zainteresowanie pokarmami, otwiera buzię, gdy próbujemy karmić je łyżeczką,
- Po podaniu dziecko połyka pokarm (zamiast wypychać go z jamy ustnej przy użyciu języka).
Pierwsza cukinia dla niemowlaka – jak podawać?
Kiedy chcemy zacząć podawać dziecku pierwsze warzywa, w tym cukinię, musimy upewnić się, że konsystencja pokarmu jest odpowiednio dostosowana do możliwości malucha. Na początkowym etapie rozszerzania diety należy zaoferować maluchowi produkty o konsystencji gładkiego puree (bez grudek i kawałków).
Najlepiej, by w składzie puree znajdowała się tylko cukinia i woda użyta do jej ugotowania. Nie powinno być w nim soli ani innych przypraw. Przy podaniu warzywa po raz pierwszy warto zadbać, by puree było jednoskładnikowe albo (poza cukinią) zawierało wyłącznie żywność, którą maluch poznał już wcześniej. Jeśli więc w diecie niemowlaka były już inne produkty, cukinię można podać razem z nimi przy rozszerzaniu diety o to warzywo. Unikajmy jednak wprowadzania kilku nowych produktów jednocześnie.
Warto pamiętać, że ilość puree podawana, gdy dziecko spożywa dany produkt pierwszy raz powinna być bardzo niewielka – nie więcej niż 2-3 łyżeczki. Dopiero, gdy upewnimy się, że organizm niemowlaka dobrze reaguje na nowy rodzaj pokarmu, możemy zacząć podawać go w większych porcjach.
Cukinia dla niemowlaka w kolejnych miesiącach życia
W kolejnych miesiącach rozszerzania jadłospisu możemy zacząć oferować niemowlakowi cukinię w nowej formie - puree z grudkami. Gdy dziecko przyzwyczai się do tej konsystencji, następnym etapem jest podawanie pokarmów uzupełniających z żywnością w małych kawałkach do gryzienia, a następnie większych cząstkach.
Jakie dania z cukinią dla niemowlaka będą odpowiednie w drugim półroczu życia?
- Po 1-2 miesiącach spożywania przez dziecko gładkiego puree warto zacząć podawać dziecku obiadki z cukinią o konsystencji puree z małymi grudkami, a następnie zwiększać rozmiar (miękkich) kawałków żywności w podawanych potrawach.
- Po 9. miesiącu życia niemowlę jest już zwykle gotowe na próbowanie dań z miękkimi kawałkami do gryzienia. Możemy podawać wtedy np. BoboVita Risotto z rybą i warzywami (zawierające w składzie cukinię).
- Po 10. miesiącu życia maluch może spróbować np. Zupę krem z królikiem i kluseczkami BoboVita, z całym zestawem różnorodnych warzyw – m.in. cukinią, groszkiem i szpinakiem.
- Roczne dziecko zwykle dobrze już sobie radzi z daniami zawierającymi duże kawałki do gryzienia, np. Risotto z indykiem i cukinią BoboVita.
Niemowlakowi, który jest już przyzwyczajony do zróżnicowanej konsystencji pokarmów (czyli zwykle nie wcześniej niż po około 9. miesiącu życia) możemy również podawać żywność w większych miękkich cząstkach, np. placki z cukinii z piekarnika czy podłużne kawałki cukinii pieczonej czy gotowanej na parze.
Warto pamiętać, że żywność dla niemowląt i małych dzieci podlega bardziej rygorystycznej kontroli i podwyższonym standardom jakości i bezpieczeństwa niż żywność ogólnego spożycia. Wybierając produkty bez oznaczenia wieku na opakowaniu lub kupując składniki na potrawy przygotowywane w domu upewnij się, że pochodzą one ze sprawdzonego źródła i mają odpowiednią jakość.
Wybierając żywność dla niemowląt w słoiczkach BoboVita nie musisz się martwić o pochodzenie składników. Takie produkty dają gwarancję pochodzenia warzyw z odpowiednio kontrolowanych upraw, a w przypadku zawartości mięsa – że nie znajdują się w nim pozostałości antybiotyków.
Ponadto, zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi, produkty z kategorii żywności dla niemowląt i małych dzieci nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Są również bez dodatku soli, zawartość soli w tabeli wartości odżywczej wynika wyłączenie z obecności naturalnie występującego sodu. Wybierając gotowy obiadek dla niemowlaka w słoiczku masz dodatkowo pewność, że skład posiłku dla malucha jest zbilansowany i ma konsystencję odpowiednią do jego wieku.
Podawanie niemowlakowi cukinii – o czym pamiętać ?
Wybierając żywność, którą chcemy podać dziecku, pamiętajmy, by zadbać o jej jakość i bezpieczeństwo. Postać podawanej niemowlakowi cukinii trzeba dostosować do możliwości malucha w danym okresie życia, m.in. pod kątem konsystencji. Zawarte w posiłku cząstki warzywa muszą być wystarczająco miękkie i nie mogą stwarzać zwiększonego zagrożenia zachłyśnięciem. Warzywo może być przygotowywane i podawane bez obierania – pozwala to zachować wiele z zawartych w nim cennych składników pokarmowych.
Nie zaleca się podawania niemowlakowi surowej cukinii na początku rozszerzania diety. Warzywa, które nie zostały poddane obróbce termicznej są znacznie trudniejsze do gryzienia. Ponadto trawienie czasami okazuje się problematyczne – surowe warzywa mogą nadmiernie obciążać stopniowo dojrzewający do radzenia sobie z pokarmami stałymi przewód pokarmowy malucha.
Sezon na cukinię zaczyna się w lipcu i trwa do października. Wtedy w szczególności warto podawać to warzywo, by już od czasu rozszerzania jadłospisu uczyć dziecko sezonowego jedzenia. To zdrowszy, a często również i smaczniejszy sposób żywienia niż dieta opierająca się na żywności importowanej.
Cukinia jest łagodnym w smaku i lubianym przez wiele dzieci warzywem, które świetnie sprawdza się w składzie różnorodnych posiłków. Jeśli zadbamy o podawanie jej w odpowiedniej, bezpiecznej dla dziecka postaci, może być stałym elementem jadłospisu malucha już od pierwszych tygodni rozszerzania jego diety.