Święta Wielkanocne to doskonała okazja, aby w posiłkach malucha znalazły się typowe przysmaki, w tym jajka. Są one nieodłącznym elementem świątecznego menu oraz wartościowym źródłem cennych składników odżywczych. Jakie dania z dodatkiem świątecznego jajka możesz zaserwować najmłodszym i czy są one wskazane w ich diecie? Podpowiadamy.
Co znajdziesz w tym artykule:
Już od momentu poczęcia rodzice mają ogromny wpływ na rozwój dziecka. Prawidłowe żywienie w okresie 1000 pierwszych dni życia ma kluczowe znaczenia dla zdrowia najmłodszych. To dlatego tak ważne jest nie tylko dbanie o właściwe żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią zgodnie z rekomendacjami ekspertów, ale również prawidłowe rozszerzanie diety niemowlęcia.
Kiedy i jakie ilości jajek można podać dziecku?
Rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia niemowlęcia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[1]. Jednak mimo wielkanocnej aury nie zaczynaj urozmaicania jadłospisu maluszka od jajek. W diecie niemowlęcia, które ukończyło 17. tydzień życia, jako pierwsze powinny pojawić się warzywa. Po około 2. tygodniach możesz podać mu pierwsze owoce, potem produkty zbożowe w tym kaszki. Z czasem przyjdzie moment na serwowanie dobrze ugotowanego (15-15 minut) na twardo, drobno posiekanego jaja jako dodatku do zupki czy innej potrawy. Ze starszym dzieckiem przy świątecznym stole możesz podzielić się całym jajkiem lub pokroić je w plasterki i dodać np. do kanapki.
Wprowadzając do jadłospisu dziecka jajko, postępuj tak jak w przypadku innych posiłków uzupełniających – dodawaj je do menu stopniowo, obserwując reakcję Twojej pociechy.
Alergia na jajko – na co uważać?
Alergia na białka jaja kurzego jest jedną z najczęściej występujących u niemowląt i małych dzieci alergią pokarmową. Przy diagnostyce alergii pokarmowej dla lekarza ważna jest informacja o reakcji niemowlęcia na jajko. Pamiętaj, że z jadłospisu dzieci uczulonych na białka jaja wyklucza się nie tylko jajko kurze, ale także jajka innych gatunków ptaków, np. przepiórki, kaczki, indyka czy perliczki. Niektóre osoby uczulone na białka jaj są uczulone również na drób w wyniku reakcji krzyżowej, dlatego muszą wyeliminować z diety również to mięso.Objawy uczulenia na jajko u większości dzieci pojawiają się szybko i zawsze konieczna jest konsultacja z lekarzem.. Niekiedy po rozpoznaniu alergii na białka jaja kurzego opiekunowie sięgają po innego rodzaju jaja, np. przepiórcze. W jajach innych ptaków występują podobne frakcje białek więc mogą również wywołać reakcję alergiczną . U dzieci uczulonych na jaja należy bezwzględnie wyeliminować je z diety, pamiętając jednocześnie o tym, że jajka często stanowią składnik wielu potraw, np. ciast, sosów czy majonezu. Podczas zakupów dokładnie czytaj etykiety produktów i upewnij się, że nie zawierają one jaj.
Jajko – skarbnica składników odżywczych
Jajko to bogactwo cennych składników odżywczych. Jest ważnym pokarmem w diecie dziecka – przede wszystkim ze względu na obecność pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka oraz wysoką wartość odżywczą żółtka. Żółtko dostarcza kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz z grupy omega 6 – kwas arachidonowy (AA). To substancje cenne dla mózgu Twojej pociechy. Żółtko jest także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, m. in. dostarczy pewne ilości witaminy D niezbędnej do budowy kośćca. Dostarcza również żelazo, fosfor, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze (np. lecytyny) wpływające na prawidłowe funkcjonowanie m.in. układu nerwowego oraz oczu.
Bezpieczne jajko dla niemowląt
Przy wprowadzaniu jajka do jadłospisu maluszka zwróć uwagę na jego pochodzenie i sposób przygotowania go do spożycia. Warto sprawdzić, czy jajko pochodzi z hodowli, w której kury karmione są właściwymi paszami i żyją na wolności. Informacja dotycząca pochodzenia jajek jest zamieszczona na większości opakowań. Pamiętaj, że dziecku nie wolno podawać surowych czy niedogotowanych jajek.
Idealną propozycją są dopasowane do potrzeb na określonym etapie rozwoju obiadki. Małym dzieciom można podawać ugotowane jajko jako dodatek do zup. Dla starszych dobrym wyborem będą jajko na twardo lub dobrze ścięta jajecznica.
Razem smakuje lepiej
Oprócz tego, co jemy, ważne jest również, jak i z kim jemy. W czasie pierwszych lat życia dziecka kształtują się jego nawyki żywieniowe. Zadbaj o to, aby były one prawidłowe, a jedzenie stało się dla niego przyjemnością.
Czas Świąt Wielkanocnych to też doskonała okazja do wspólnych, rodzinnych posiłków przy stole. Podczas rodzinnego posiłku dzieci z pewnością wykażą się większą cierpliwością i tolerancją dla nowych smaków, jeśli zadbasz o atrakcyjny wygląd stołu. Zaangażuj malucha w przygotowania np. wykonajcie razem wielkanocne ozdoby. Na świątecznym stole ustaw pisanki, kurczaczki i zajączki oraz zieloną rzeżuchę.
Sekcja pytań i odpowiedzi:
Od którego miesiąca dziecko może jeść jajecznicę?
Jajecznica to potrawa, w której białko jajka może nie być wystarczająco ścięte, a zatem w 1. roku życia lepiej zrezygnować z podawania dziecku tego dania. Surowe jaja mogą być źródłem zakażenia Salmonellą, bakterią szczególnie niebezpieczną dla rozwijającego się organizmu niemowlęcia. Niedostatecznie ścięte mogą być jaja w naleśnikach lub jajecznicy (zawierającej płynne białko).
Jak wybrać jajko dla dziecka?
Najłatwiej dostępne i najpopularniejsze są jaja kurze, natomiast na polskim rynku dostępne są także jaja przepiórcze, perlicze czy gęsie. Nie ma jednak wytycznych określających, po jakie jaja należy sięgać dla dziecka. Najważniejsze jest, aby wybierać jaja ze sprawdzonego i zaufanego źródła, a przed podaniem odpowiednio je przygotować.
Jak przygotować małemu dziecku jajka?
Istnieje wiele smacznych potraw z jaj, które warto wprowadzać do diety dziecka. Dla niemowląt, które nie skończyły jeszcze 12. miesiąca życia, najlepsze będą jaja gotowane na twardo. Starszemu dziecku można zaproponować jajecznicę, jaja w postaci pasty jajeczno-warzywnej (np. na kanapkę) lub placuszków z owocami czy naleśników. Najważniejsze jest to, aby potrawy z jaj były wprowadzane w bezpiecznej postaci zgodnie z zaleceniami ekspertów. Jajo w ramach wprowadzania pokarmów uzupełniających należy podawać dobrze ugotowane (przez 10-15 min). Konsystencję jajka należy dopasować do wieku dziecka. Jeśli maluch jest w wieku 6-7 miesięcy, jajko można zmiksować, przetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. W przypadku niemowląt i małych dzieci należy zrezygnować z jaj w postaci surowej – dotyczy to przede wszystkim dań takich jak kogel mogel, beza włoska czy tych zawierających majonez.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci , Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.