Zacznij od warzyw! Dzieci mają wrodzoną preferencję do smaku słodkiego, dlatego smak warzyw jest mniej chętnie akceptowany przez nie niż słodki smak owoców.
Dopiero przyzwyczaja się do nowego smaku i konsystencji.
Pierwsze owoce wprowadź do jadłospisu maluszka po około 2 tygodniach podawania pierwszych warzyw. Na pewno chętnie spróbuje jabłka, banana czy gruszki - to za sprawą wrodzonej preferencji do smaku słodkiego.
Kolejnym ważnym krokiem będzie wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów zbożowych.
Niektóre kaszki np. kaszka manna mogą zawierać gluten, który jest popularnym alergenem, a jak wprowadzić go do jadłospisu niemowlęcia przeczytasz tutaj.
Do jadłospisu malucha włączaj nowe produkty dostosowane do jego wieku takie jak: zupki i obiadki warzywne, kaszki czy owocowe deserki.
Cały czas kontynuuj rozszerzanie diety.
(3 posiłki główne oraz 1‑2 uzupełniające takie jak drugie śniadanie, czy podwieczorek).
Skorzystaj z jadłospisów na każdy dzień tygodnia, dostosowanych do etapu rozwoju Twojego maluszka oraz porad z zakresu żywienia, opracowanych przez dietetyków.
Dowiedź się więcej